10 Mayıs 2016 Salı

Excel Düşeyara Fonksiyonu Kullanımı

Merhabalar.

Bu yazıda sizlere excelde aranılan kelimeleri eşleştirmek için çok kullanışlı bir fonksiyon olan DÜŞEYARA fonksiyonu nasıl kullanılır onu anlatacağım.

Elimizde
Kimlik No Ad Soyad Yaş
11 afif ağabay 25
21 afife ağacan 54
31 afil ağahan 52
41 afitab ağahanım 27
51 afitap ağahatun 26
61 afiye ağakan 55
71 afiyet ağakatun 41
81 afkan ağan 35

şeklinde bir tablo olsun. Diyelim ki elinizde 100000 satırlık isim listesi var ve siz bunun içinden 1000 tane kimlik numarası ile alakalı bilgileri almak istiyorsunuz. Bunları tek tek arayıp bulmak tam bir işkencedir. Bunu 10 dk da halletmek için bu fonksiyonu kullanabilirsiniz.

Şimdi 51 kimlik numaralı kişinin bilgilerini bu fonksiyon ile bulalım. Fonksiyonu kullanmak için formülümüz şöyle olmalı. Daha sonra bunun açıklamasını yapacağım.

=DÜŞEYARA(51;A:B;2;0)

Formüller noktalı virgül ile başka bir elemana geçiş yapar. Bu formülde ;

51 bu numara kimlik numarası bunu el ile de yazabiliriz başka bir hücreyi de buraya kullanabiliriz. Aramak istediğimiz değer budur.

A:B bu alan nerede aranacağını söylediğimiz alandır. Bu kısımda dikkat edilmesi gereken kısım aranacak değer seçilen ilk sütunda aranır. Ben kimlik numarası aradığım için A sütunundan seçmeye başladım. Siz tüm sütunu değil sadece alanı da seçebilirsiniz. A2:B9 bizim örneğimizde böyle bir alan seçebilirsiniz. 

2 Bu kısım seçeceğiniz alana göre farklılık  gösterir. Ben iki sütun seçtim. Bu şu manaya geliyor; kimlik numarası ve isimleri içeren alanlar seçili. Bu kısımda elde etmek istediğiniz verilerin sütun numarasını yazarsınız. Bu alana 1 derseniz kimlik numarası elde edersiniz. A2:C9 alnını seçip 2 yerine 3 yazarsanız soyadını elde edersiniz.

0 Bu kısımda eşleştirme biçimini belirlersiniz. 0 tam eşleştirme yani birebir aynısını bul demektir ve en çok kullanılan da budur. 1 yakın eşleştirmedir yani benzerini bulur ama bunu pek tavsiye etmem.


Şimdi kimlik numaralarını yan tarafa kopyalayıp formülle tüm verileri bulalım.
11 numaralı hücre için sırayla ad-soyad-yaş bilgilerini elde edecek formülleri yazıyorum.

Ad            =DÜŞEYARA(G2;A:D;2;0)
Soyad       =DÜŞEYARA(G2;A:D;3;0)
Yaş           =DÜŞEYARA(G2;A:D;4;0)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder