11 Mart 2013 Pazartesi

Excel Makro Sayfalar Arası Aktarım

Merhaba arkadaşlar.
Bugün makroda tekrarlanan işleri kolaylaştıran bazı uygulama örneklerini göstereceğim.

Örneğin excelde alt alta sıralanmış 1500 satır veri var ve siz bu verilerin 4 ve katlarındaki sırada olanlarını seçmek istiyorsunuz. Bunu el ile yapmak mümkün ama pek akıl kârı iş değil.

Böyle bir sayfa 1956 satır devam ediyor. 4 ve katlarını seçip diğer sayfaya yapıştıralım. Bu işlemin kodlarını hafızadan yazabilirsiniz ama daha kolay yolu var. Excel yaptığınız işlmelerin kodlarını kaydedebilir ve siz hazır kodları düzenleyerek işinizi halledebilirsiniz. Makro Kaydet tuşuna basarak işlem yapalım ve kodlara bakalım.
Resimdeki işaretli tuşa basıp yaptığınız işlemlerin kod satırları makro kısmında kaydedilir. Şimdi bu tuşa basıp ilk satırı kesip Sayfa2 ye ilk satıra yapıştırıp kodlarına bakacağım.
Bu kod satırlarında ilk satır Sayfa1 deki seçtiğimiz alanın kod karşılığıdır, ikinci satır seçtiğimiz alanı kestiğimizi gösterir. Bunlardan sonra Sayfa2 ye geçiren kod satırı geliyor ve seçili hücreden başlayarak yapıştıran kod satırıyla makro bitiyor.
Bu makroda düzenleme yapılmazsa her çalıştırıldığında hep aynı işi yapar ama bizim istediğimiz bu değil onun için kod satırlarında oynama yapacağız.


For k = 4 To 1956 Step 4
    Range("A" & k & ":" & "R" & k).Select
    Selection.Cut
    Sheets("Sayfa2").Select
    Range("A" & k / 4).Select
    ActiveSheet.Paste
    Sheets("Sayfa1").Select
Next


Oynama yapılan kod satırları böyle.Şimdi ne yaptığımı anlatacağım.
4. satırdan 1956. satıra kadar for döngüsüne alıyoruz ve 4 er 4 er artırıyoruz. İlk satırda 4'ün katları olan satırları seçtiriyoruz, 2.satırda seçilen satırı kestiriyoruz,3.satırda 2.sayfaya geçiyoruz 2.sayfada k/4 diyerek seçtiğimiz satırların teker teker artmasını sağlıyoruz, sonra seçtiğimiz hücreye yapıştırıyoruz ve en can alıcı nokta olarak tekrar Sayfa1 e geçiyoruz. Bu çok önemli çünkü Sayfa1'e tekrar geçmezsek makro ilk işlemden  hep boş hücreler yapıştırır çünkü seçtiği satırlar Sayfa2 den seçilir ve Sayfa2 de hiç bir veri yoktur.
Makroyu çalıştırdığımızda Sayfa2 aynen şöyle olacaktır.
Örnek Excel sayfasını buradan indirebilirsiniz. Hepinize kolay gelsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder