31 Ocak 2013 Perşembe

Excel Makro Temel

Merhaba arkadaşlar.
Bu yazıda size farklı ve çok yararlı bir programlamadan bahsedeceğim. Excel üzerinde herkes az çok bir şeyler yapmıştır. İşlem yapılan veriler ne kadar az olursa işiniz o kadar kolay olur. Ama veriler arttıkça sıkıntınız da artar. Bu sıkıntıları azaltmak için en büyük yardımcınız makrodur. Bu yazıda makro kaydetme, geliştirici kısmını yani kod kısmını görmeyi anlatacağım. Öncelikle excel çalışma sayfamızı açıyoruz. Ben Office 2010 ingilizce kullanıyorum.
İlk açılışta muhtemelen buna benzer bir görüntü oluşur. Bu ekranda çalışacağımız kısım görünmemekte. Görünür hale getirmek için sol üst köşedeki "File" tuşuna tıklıyoruz.

Yandaki görüntü çıkacak karşınıza, buradan da "Options"-Türkçe sürümünde muhtemelen seçenekler olarak geçer-seçeneğine tıklıyoruz  Gelen ekran  aşağıdaki gibidir.

Buradan "Costumize Ribbon" sekmesine gelip "Developer" yani geliştirici kutusunu seçili hale getirip tamam diyoruz. Bu işlemden sonra excelin üst kısmında bulunan veri, formüller ve diğer seçeneklerin olduğu sekme gurubuna geliştirici sekmesi de eklenecek ve bu işlemimizi tamamlamış olacağız.

Bu sekmeden kod bölgesine geçiş yapacağız ve makro kodlarıyla tekrarlayan işleri kendimiz yerine kodlara yaptıracağız.




















Geliştirici sekmesinden Visual Basic tuşuna bastığımızda veya (Alt + F11) yaptığımızda açılan kod penceremiz bu şekildedir.

Bu bölgede işlem yapabilmemiz için modül yüklememiz gerekiyor resimdeki gibi boş alana sağ tıklayıp modül ekledikten sonra kod yazmaya hazır hale geliyoruz.
Modül kısmına küçük bir makro yazıyoruz. Burada parantez açarak şunu belirtmeliyim makroda iki farklı yordam ile kod yazabilirsiniz. Biri Sub yordamı diğeri ise Function dır. Sub yordamı makro yordamıdır bu yordamlar exe gibi çalışır ama Function farklıdır adından da anlaşılacağı gibi fonksiyondur. Excelde bulunan TOPLA, ORTALAMA gibi bir kullanıcı tanımlı fonksiyondur. Kullanımı da aynen diğer fonksiyonlar gibi olur. Şimdi yazdığımız makroyu çalıştıralım.
Geliştirici sekmesindeki Makrolar tuşuna basıp çalıştırmak istediğiniz makroyu seçip çalıştır tuşuna basıyoruz ve işlem tamamlanıyor.

Kolay gelsin.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder