9 Nisan 2012 Pazartesi

Round, Int, Fix, Mid, Len Komutları.

      Merhaba dostlar.
Bu paylaşımda sizlerle round, int, fix, mid, len gibi küçük komutlardan bahsetmeye çalışacağım. Öncelikle matematik komutlarından başlamak istiyorum. Bunlar round, int ve fix komutlarıdır. Bu komutlardan round komutunu  yeni açtığınız bir visual basic uygulamasında hemen kullanırsanız hata ile karşılaşırsınız. Bu komutu kullanmak için önce Public Class bölümünün üstündeki alana bu komutun tanımlı olduğu kütüphaneyi belirtmelisiniz.


Resimde görüldüğü gibi kütüphane tanımlamaları public class kısmının üstüne yani siyah sütunla gösterilmiş kısıma yapılır. Matematik kütüphanesi tanımlamak için ise bu kısıma "Imports.System.Math" satırnı girmek yeterlidir. Bu işlemden sonra round komutunu sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. Kütüphane tanımlamadan kullanmak isterseniz de komutun başına tanımlı olduğu kütüphane yazarsınız. Örneğin "Math.Round(değ1,0)"
kütüphane tanımlamadığınızda her defasında komutun başına kütüphanesini eklemek zorunda kalırsınız.

Kullanımları

Round(5,65 , 0) =6 
Round komutu sayıların kaç basamakta yuvarlanacağına sizin karar vermenize izin veren bir komuttur. Bu örnekte sayıdan sonra virgülle ayırdığımız yerde 0 olduğu için round virgülden sonra sayı tutmadı ve hepsini yuvarladı. Mesela 0 yerine 2 yazsaydık Round(5,65 , 2) =5,65 şeklinde olurdu. 2 yerine 1 yazarsak Round(5,65 , 1) =5,6 olur. Bu komutun küçük bir özelliği de Round(5,5 , 0) =6 komutunda olduğu gibi virgülden sonra sayı tutmuyorsanız virgülden sonra 5 varsa sayıyı bir üste yuvarlıyor ama 
Round(5,55 , 1) =5,5 komutunda olduğu gibi virgülden sora bir sayı tutulduğunda ancak 6 olunca bir üste yuvarlıyor. Round(5,66 , 1) =5,7 örneğinde olduğu gibi.

Int(5,6)=5 , Int(5,9)=5 , Int(5,2)=5
Bu komut sayıyı sadece tamsayıya ve alt sınıra yuvarlar. Negatif değerler de de bu böyledir. Mesela 
Int(-5,1)=-6 bu komut sayıyı hep daha küçük olana yuvarlar. Int(-5,4)=-6 , Int(-4,3)=-5

Fix(5,6)=5 ,  Int(5,9)=5 , Int(5,2)=5
Bu komut da Int komutuyla neredeyse aynı görevi görür. Tek farkları negatif sayılardadır. Fix komutu değerleri hep "0" a doğru çeker mesela Int(-5,7)=-5 , Int(-5,4)=-5 , Int(-4,3)=-4

Len("Merhaba")=7
Len komutu string bir ifadenin kaç karakter olduğunu öğrenmemize yarar. Bu komutun püf noktası ise boşluklardır. Bu komut boşluk bıraktığınızda onu da karakter olarak algılar. 
Mesela Len("ben i")=5 , Len("be n i")=6.

Mid("merhaba",2,1)="e"
Bu komut da string ifadelerin karakterlerini tek tek elde etmede işe yarayan çok önemli bir komuttur. Mid de Len gibi boşlukları karakter olarak algılar. Bu komutun püf noktası ise string ifadeden sonra yazdığımız sayılardadır. String ifadeden sonra gelen ilk sayı hangi karakterden seçmeye başlayacağını belirler, sonraki sayı ise belirlenen karakterden sonra kaç karakter alacağına karar verir. 
Mid("merhaba",2,3)="erh" , Mid("nasılsın"1,5) ="nasıl"

Hepinize Kolay Gelsin.

4 yorum: