30 Nisan 2012 Pazartesi

Listview ve Kolonları Yönetimi 1

Merhaba dostlar.

Bugün sizlerle Listview nesnesine nasıl kolon eklenir ve o kolonlara nasıl istediğimiz şeyi yazdırırız onu anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle listview nesnesine kolon ekleyelim. Resimde görülen listview nesnesinin sağ üst köşesindeki kutucuğa tıkladığımızda "Listview Tasks" penceresi görünecektir. Buradan "Edit Columns" seçeneğine tıklayıp kolonları yönetebilirsiniz. Bu seçeneğe tıkladığımızda aşağıdaki pencere görünecektir.

Bu pencereden kırmızı halka ile gösterilen Add tuşuna her bastığınızda listview nesnesine yeni bir kolon eklenir. Bu kolonların isimlerini de resmin sağ tarafındaki "Text" kısmından değiştirebilirsiniz. Kolon genişliklerini de bu pencerede ayarlayabilirsiniz. Onun için de "Width" seçeneğini değiştirmeniz yeterli olacaktır. Kolonları ekledikten sonra muhtemelen form ekranında eklediğiniz kolonları göremeyeceksiniz bu sorunu aşmak için de şöyle bir yol izlemelisiniz.
Yine listview nesnesinin sağ üst köşesindeki kutucuğa tıklıyoruz ve açılan pencereden "View" kutusundan "Details" seçeneğini seçiyoruz ve eklediğimiz kolonlar görünür oluyor.

Gelelim bu kolonların altına istediğimiz şeyi yazdırmaya. Bunun için şöyle bir kalıp kullanmanız gerekiyor;
"ListView1.Items.Add(New ListViewItem(New String() {"Merhaba"}))". Bu kalıpta "Merhaba" yazısı ilk kolonun altına eklenir. Eklenecek yazılar kolon sayısı kadar artırılabilir. String bir ifadeyi tırnak içinde yazdırmak yerine string bir değişken de yazabilirsiniz.

Şekildeki örnek kutulara girilen değerleri listview kolonlarına yazdırıyor. Bunun için sadece "EKLE" tuşunun yordamına şu kod satırını yazmamız yeterli;
ListView1.Items.Add(New ListViewItem(New String() {TextBox1.Text, TextBox2.Text, TextBox3.Text, TextBox4.Text, TextBox5.Text}))


Bir sonraki konuda listview kolonlarındaki ifadeleri nasıl elde edeceğimizi anlatacağım. Şimdilik hepinize kolay gelsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder