1 Mayıs 2012 Salı

Listview ve Kolonları Yönetimi 2

Merhaba dostlar.

Bugün listview nesnesinden seçtiğimiz bir girdinin kolonlarındaki bilgileri nasıl elde edeceğimizi anlatmaya çalışacağım. Örnek programdan anlatmaya başlıyorum.
Resimdeki listview nesnesine form yüklenirken verileri yazdırıyorum. Nasıl yazdırılacağı bu konunun birinci bölümünde mevcut. Daha sonra seçtiğim girdilerin kolonlarını yandaki kutulara yazdıracağım.
Girdileri seçtirmek için checkbox seçeneğini kullandım bu kişiye seçtiği girdiyi daha iyi görme imkanı veriyor. Checkbox kullanabilmek için listview nesnesinde çift tıklayıp onun yordamına "listview1.checkboxes=true" yazmanız yeterlidir. Bunu yaptıktan sonra listview nesnesine tıkladığınızda checkbox görünür hale gelir.
Hasan girdisi seçili haldeyken göster tuşuna basılınca yandaki kutulara girdinin kolonları yazılır ve seçili girdi seçilmemiş hale getirilir. Seçili girdiyi seçilmemiş hale getirmek için şu kod kullanılır;
ListView1.CheckedItems(0).Checked = False

Şimdi kod kısmına geçelim. Listview girdilerini form_load yordamında yazdırdık.
Seçilen girdiyi elde etmek için şöyle bir kod satırı kullanırız;

 Dim girdi As ListViewItem
 girdi = ListView1.CheckedItems(0)
Bu satırlar sadece 1 seçim için kullanılır 2 veya daha fazla seçim yaparsanız çalışmaz programda bunu engellemek için bir kaç kod daha yazdım böylece sadece 1 seçim yaparak işlem yapabiliyorsunuz. Hasan ile başlayan girdinin kolonlarını elde edelim şimdi.

girdi.SubItems(0).Text="hasan"
girdi.SubItems(1).Text="erkul"
girdi.SubItems(2).Text="hasan@hotmail.com"
girdi.SubItems(3).Text="ankara"
girdi.SubItems(4).Text="1980"
Yukarıdaki satırları gösterim amaçlı yazdım programda "TextBox1.Text=girdi.SubItem(0)" yazarsanız işlem yapmış olursunuz. "SİL" tuşunun yordamına şu kod satırı ile çoklu seçim yapabilir ve bu seçenekleri silebilirsiniz.
 ListView1.Items.Remove(ListView1.CheckedItems(0))

Örneği indirmek için tıklayın.

Hepinize kolay gelsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder